Výber najlepšieho riadu pre váš domov
Či už vynovujete svoj kuchynský riad, chcete skúšať nové recepty alebo začínate s varením, získanie vhodného riadu je kľúčové. Technológia varenia sa vyvíja a mnoho značiek dennodenne prichádza s novými produktami. Výber panvice a hrncov, ktoré sa budú hodiť do vašej kuchyne, môže byť náročný, a to aj pre profesionálnych kuchárov a kuchárky.
Je to dôležitá investícia, ktorú by ste mali urobiť dobre. Pred tým, ako začnete hľadať dokonalý riad, mali by ste poznať svoje potreby varenia. Ako často varíte? Vytvorili sme tohto užitočného sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť dokonalý riad.
Aký materiál by ste si mali vybrať?
Prvá vec, ktorá príde na myseľ pri nákupe riadu je materiál. Výber materiálu je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré budete musieť urobiť. Nižšie sa pozrieme na materiály, ktoré si môžete vybrať pre svoje panvice a hrnce.
Nehrdzavejúca oceľ
Nehrdzavejúca alebo nerezová oceľ je odolná voči škvrnám a korózii, a je jedným z najobľúbenejších materiálov pre výrobu riadu. Táto oceľ nie je sama o sebe dobrým vodičom tepla, ale môže sa kombinovať s inými materiálmi na zlepšenie vodivosti.
Dôležitou vlastnosťou, na ktorú treba vždy dávať pozor, je, či má riad zapuzdrenú základňu. Zapuzdrená nehrdzavejúca oceľ je nielen cenovo efektívna, ale tiež vedie oveľa lepšie teplo. Nehrdzavejúcu oceľ môžete kombinovať aj s inými materiálmi, ako je hliník a meď, aby sa zlepšila distribúcia tepla a vodivosť.
Okrem toho si nehrdzavejúca oceľ nevyžaduje pravidelné olejovanie, ktoré sa vyžaduje pri inom riade. Je to ideálna voľba pre každého, kto hľadá kvalitný riad, ktorý si nevyžaduje únavnú údržbu.
Liatina
Nič neprekoná všestrannosť liatinového riadu. Môže sa používať v rúre, na varnej doske alebo otvorenom ohni. Tento hrubý kov má robustnú kryštalickú štruktúru, ktorá mu dodáva nesmiernu odolnosť. Liatina je skvelá aj pri zadržiavaní tepla v porovnaní s inými materiálmi. Tento materiál bude udržiavať jedlo, či už pri pomalom varení alebo rýchlom opekaní.
Hlavnou nevýhodou liatiny je, že sa po dlhodobom používaní začne štiepať a hrdzavie. Avšak trením pomocou oleja a následným zahriatím sa vytvorí ochranná vrstva, ktorá udrží riad v dobrom stave. Ak sa o liatinový riad dobré staráte, poskytne vám dlhé roky bezproblémového varenia.
Keďže je liatina náchylná na hrdzu, neodporúča sa uskladňovať tekutiny v panvici dlhšiu dobu. Tiež je dobré hneď po uvarení utrieť liatinový riad a v prípade potreby ho ručne umyť.
Hliník
Riad vyrobený z hliníka je nielen ľahký, ale je to aj dobrý vodič tepla. Hliník je lacný a vyžaduje si len malú údržbu. Je však náchylný na deformáciu a preliačenia, pretože je ľahký.
Odporúča sa vyhýbať príprave kyslých alebo zásaditých potravín, pretože budú reagovať s hliníkom. Taktiež jedlo ihneď po uvarení odstráňte, aby sa zabránilo vstrebávaniu kovu.
Na čo si dávať pozor pri výbere riadu?
Teraz, keď poznáte najčastejšie používané materiály, z ktorých si môžete vybrať, ďalším krokom je vedieť, aké funkcie by mal mať riad.
Vodivosť tepla
Nie všetky kovy sú dobrým vodičom tepla. Napríklad liatina je dobrým vodičom tepla, ale nehrdzavejúca oceľ nie. Riad, ktorý má lepšiu vodivosť, zabezpečí rovnomerné varenie jedla. Keď znížite alebo zvýšite teplotu, rýchlo zareaguje aj na zmeny teploty.
Reaktivita
Bez ohľadu na typ riadu, ktorý si chcete vybrať, vaše zdravie by malo byť na prvom mieste. Niektoré riady reagujú s jedlom a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Napríklad hliník reaguje s kyslými potravinami, ako sú paradajky. Takže, ak uvaríte takéto jedlá na hliníkovej panvici alebo v hrnci, spolu s jednom požijete aj kúsky tohto kovu. Pri výbere riadu vždy dávajte pozor na reaktivitu.
Odolnosť
Niektoré riady zostanú v top stave dlhé roky, bez ohľadu na to, ako často ich budete používať. Jedným z takýchto skvelých druhov riadu je nehrdzavejúca oceľ.
Údržba
Musíte tiež vziať do úvahy starostlivosť o riad, ktorý je potrebné udržať v top stave. Ak sa vám nepáči, že sa musíte každý večer pred spaním postarať na riad, bude vám lepšie s možnosťami, ktoré si vyžadujú iba malú údržbu, ako je napríklad liatina.
Starostlivosť o riad
Najdôležitejšou vecou, ktorú treba mať na pamäti pri starostlivosti o riad, je materiál použitý pri jeho konštrukcii. Niektoré materiály si vyžadujú väčšiu starostlivosť ako iné.
-
Liatina si vyžaduje len malú údržbu. Proces, pri ktorom sa olej opakovane aplikuje na povrch riadu a zahrieva, udrží tento typ riadu v dobrom stave dlhé roky. Po použití ho minimálne vyčistite.
-
Nehrdzavejúca oceľ je najjednoduchší materiál na údržbu. Po použití stačí ručné umytie s kúskom handričky a mydlovou vodou. Nepoužívajte žiadne čistiace podložky, ktoré by poškriabali materiál.
-
Hliník je náchylný na zmenu farby. Hliníkový riad môžete ochrániť pred odfarbením tak, že ho dlhodobo namočíte do mydlovej vody. Na odstránenie spáleného jedla môžete použiť aj namydlenú drôtenku.
Prezrite si našu rozsiahlu kolekciu a nájdite dokonalý riad.